vest

Kineski “Huayi Wind Energy” otvorio predstavništvo u Beogradu – Graditelji vetroparkova u Srbiji dobijaju sigurnog partnera

Kineska kompanija “Huayi Wind Energy”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana, otvorila je danas u Beogradu predstavništvo.
Direktor regionalnog predstavništva te kompanije Predrag Petronijević rekao je da dolazak kompanije “Huayi Wind Energy” u region znači dobitak pouzdanog partnera, koji će unaprediti iskorišćenost obnovljivih izvora energije, a posebno oblasti korišćenja snage vetra i izgradnji vetroparkova, koji su, ističe, jedan od prioriteta naše zemlje.

– Cilj Srbije da do 2020. poveća udeo iskorišćenosti obnovljive energije na 27% – rekao je Petronijević i dodao da je kineska kompanija “svima koji žele da se usmere ka izgradnji vetroparkova biti u budućnosti pouzdan partner”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji velika potreba za izgradnjom vetroparkova i “Huayi Wind Energy” će uskoro postati jedan od veoma značajnih poslovnih partnera u Srbiji, u cilju što bržeg napretka naše zemlje u iskorišćavanja energije vetra.

Visoki predstavnik kompanije Džang Sjuemin naglasio je da, na osnovu njihovih detaljnih procena, Srbija i region imaju veliki potencijal u oblasti korišćenja snage vetra, zbog čega su i došli u Srbiju.
– Od ove godine želimo da povećamo razvoj na inostranim tržištima. Srbija je lepa zemlja, sa dosta privrednih potencijala – rekao je Džang.

On je dodao da je Srbija tek načinila prve korake u smislu razvoja i upotrebe energije vetra i naglasio da njegova kompanija želi da svojim znanjem i prisutnošću svojih proizvoda omogući da Srbija napreduje na ovom polju.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević rekao je da je dolazak tako velike i respektabilne kompanije vrlo značajan, jer se radi o visokim tehnologijama koje su Srbiji posebno potrebne u polju obnovljivih izvora energije. On je istakao je da razmena između Kine i Srbije godinama raste i unapređuje se, a da je saradnja do sada bila najznačajnija u sektorima građevinarstva, saobraćaja i energetike.

– Kao i sve strane partnere, i kompaniju “Huayi Wind Energy” ohrabrićemo da što više bude na našem tržištu, sa krajnjim ciljem da i naše kapacitete privredne, naučne, istraživačke, uključi u svoju ukupnu aktivnost, ne samo na ovom, već i na drugim tržištima – rekao je Nikčević.

Kineska kompanija “Huayi Wind Energy”, inače, 14 godina se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana, a ujedno je i prva kompanija koja izvozi kompletne setove vazdušnih turbina.

Raspolažu registrovanim kapitalom od više od 140 mil EUR, a od svog osnivanja, kontinuirano ulaže u tehnologiju proizvodnje i trenutno ima sedam industrijskih parkova i centar za izvoz opreme u Šangaju.

Proizvodi više modela vetrogeneratora za različite klimatske uslove – snage 780 kW, 1.500/2.000 kW, 2.500/3.000 kW, a u saradnji sa nemačkom kompanijom za projektovanje vetrogeneratora i model snage 5.000/6.000 kW.

l2
l2
l2
l2
l2
l2